A gyújtógyertya tisztítása

Az egyéb fontos alkatrészek, például a turbó, a motorszelepek, az EGR, a DPF/FAP szűrő vagy a katalizátor mellett a gyújtógyertyákat is tisztítja a Carbon Cleaning eszköz. Ez meghosszabbítja a gyújtógyertya életét és megkíméli a csere költségét.

A gyújtógyertya tisztítása a Carbon Cleaning berendezéssel.Miért lesznek koszosak a gyújtógyertyák?

Alapjában véve a gyújtógyertyákat öntisztítónak tervezték. Azonban, amikor szennyezettek, az eredmény gyújtáskihagyás, teljesítménycsökkenés, nagy üzemanyag fogyasztás és megnőtt emisszió. A különböző motortípusokhoz specifikáció szerinti gyújtógyertyát kell használni.  A gyújtógyertyák különböző okok – a dugattyúgyűrűkből szivárgó olaj vagy szennyezett áramlásmérő, amely több üzemanyag befecskendezését okozza, vagy az égést előidéző elektródákon felhalmozódott kokszosodás – miatt szennyeződhetnek be.

A hosszú utazás és a nagy sebesség növeli a motor hőmérsékletét, ami a gyújtógyertyák öntisztításának szempontjából előnyös. Azonban a rövid városi utak (start-stop forgalom) nem jó dolog, a hőmérséklet nem elég magas ahhoz, hogy segítse az öntisztítást, így szénlerakódások keletkeznek az elektródákon. Ez végül gyenge szikrázáshoz és kihagyáshoz vezet. A koszos gyújtógyertyára leadott áram rövidzárlatot okoz a tekercsben, továbbá az el nem égetett üzemanyag-levegő keverék egyidejűleg cirkulál (a kipufogógázok visszavezetésén keresztül – EGR), amely szintén segíti a szénlerakódás kialakulását a motor egyéb alkatrészein is, például motorszelepeken, turbón és turbófelöltőn, katalizátoron és más részeken, majd a maradék többlet emisszió és szennyezés formájában a hangtompítón át távozik.