Miért fontos a gépjármű motorjának dekarbonizálása?

A lecsökkent teljesítményt, a túlzott károsanyag kibocsátást, a megnőtt üzemanyagfogyasztást vagy a drága alkatrészek károsodását többnyire a motor fő elemein és alkatrészein lerakódott korom okozza.

Melyek a leggyakoribb okai a szén-lerakódások felhalmozódásának a motorban?

A motorok alkatrészein szénlerakódások halmozódnak fel számos ok miatt, mint például hibás érzékelő, sebességkorlátozás, az üzemanyag minősége, alacsony fordulatszámon történő városi vezetés vagy kipufogógáz-visszavezető rendszer, illetve egyéb más okok miatt, mint például a motorvezérlés módosítása vagy chip tuningolt dízelüzemű autók esetében amikor bizonyos helyzetekben vagy terhelés esetén több üzemanyag befecskendésére kerül sor.

Mit jelent a “dekarbonizálás” vagy “karbontisztítás”?

A motor szénmentesítése vagy hidrogénkarbon tisztítása a szénlerakódások eltávolítását jelenti a motor fő alkatrészeiről és rendszereiből.  Azáltal, hogy oxi-hidrogéngázt adagolunk a hengerekbe az égési folyamathoz, nagyon gazdag és tiszta levegő-üzemanyag keveréket kapunk. 

A tisztítási folyamat, más néven “pirolízis” a hengerekben, amely során a dízel részecskeszűrőben (DPF), az EGR-szelepben, a dugattyúgyűrűben, a dugattyúfejeken, a turbófeltöltőn, a katalizátoron és a teljes kipufogórendszerben felhalmozódott szénlerakódást elégetjük. Ezzel a módszerrel a szén szublimálódik (elpárolog), és kilép a kipufogógázokkal együtt.

Az eljárás általában 45 percig tart, a motort többször 2500-3000 fordulatszámon kell járatni, a turbó, az EGR, a motorszelepek, a katalizátor vagy a dízel részecskeszűrő és a teljes kipufogórendszer hőmérsékletének növelése érdekében.

karbontisztítás során a kipufogócsőből fekete, majd fehér füst távozik, amely annak jele, hogy tisztul a motor.

Amikor már egyáltalán semmi füst nem távozik az autó kipufogójából magas fordulatszámon sem, be lehet fejezni a karbontisztítási folyamatot a berendezés leállításával, a motort 5-6 percig alacsony fordulatszámon tovább járatni.

A karbontisztítás hatása az autóra:

  • Szénlerakódások véglegesen eltávolítása
  • Csökkent motorzaj
  • Gyorsabb reagálás alacsony fordulatszámon
  • Drasztikusan lecsökkent füst- és szennyezőanyag kibocsátás a kipufogócsőből
  • Jobb nyomaték
  • Motor kopásának lassulása
  • Az üzemanyag fogyasztás csökkenése a motor jobb tömörítése miatt
  • Tiszta DPF vagy katalizátor

hidrogéntisztítást ajánljuk benzin és dízelmotorok, autók, kisteherautók, motorkerékpárok, traktorok és mezőgazdasági gépek, építőipari és földmozgató berendezések, dízel generátorok, illetve egyéb hordozók tisztítására egészen 30.000 köbcentiméter teljesítményig. Tisztító központunkban 60 perces szolgáltatással állunk rendelkezésére